Dintru inceput trebuie sa recunosc ca nu am studii si lecturi de specialitate. Este un dezavantaj, dar si un avantaj. Avantajul consta in faptul ca nu judec in tipare prefabricate, sofisticate, cu pretentii de "stiinta", ci la nivel de bun simt comun.
Pentru democratia noastra, relativ tanara, lipsita de cutume, este utila discutia, pentru lamurirea diferitelor aspecte legate de un concept important, dar complicat.
Ce este democratia?
Dictionarele definesc democratia ca "forma de organizare si conducere a unei societati, in care poporul isi exercita, direct sau indirect, puterea".
Democratia presupune actori principali (electoratul, politicieni, reprezentanti, conducatori), institutii (partide politice, parlament, guvern, alte institutii), legislatie (incepand cu Constitutia), mecanisme si proceduri prevazute de legislatie sau cutume care sa asigure separatia, dar si echilibrul si controlul reciproc al celor trei puteri (legislativa, executiva si judecatoreasca), o presa libera, societatea civila.
In cazul functionarii unei democratii "responsabile" rezultatele asteptate sunt prosperitate pentru majoritatea, daca nu chiar pentru toti cetatenii, prestigiu in plan international, o perspectiva a mentinerii prosperitatii pe termen cat mai lung. In cazul cand aceste deziderate nu sunt atinse, democratia devine iresponsabila sau de-a dreptul nociva. Pentru ca democratia nu este, prin definitie, benefica. Iar noi, romanii, aflam acest lucru pe propria piele.
O democratie responsabila trebuie sa-si construiasca mecanisme de autoconservare, adica de reprimare a incercarilor de utilizare in alte scopuri decat cele pentru care a fost creata, ori chiar de suprimare a sa.
Democratia a progresat si ea, pana la stadiul de democratie "participativa", in care cetatenii participa la conducerea societati