Cât de sănătoşi sunt înlocuitorii naturali sau artificiali ai zahărului? Disputele specialiştilor legate de utilitatea acestor surogate s-au intensificat în ultima vreme.
Aprobarea de către Franţa a unui nou supliment alimentar cu rol de îndulcitor - extractul de Stevia rebaudiana - a generat o serie de polemici legate de acest edulcorant, dar şi de consumul, în general, de produse denumite generic „light".
Substanţa extrasă din planta Stevia rebaudiana (originară din Paraguay) este utilizată de mai multe sute de ani ca îndulcitor natural, dar şi în scopuri fitoterapeutice.
Unele cercetări arată că administrarea extractului (denumit ştiinţific stevizoid) cu 20 de minute înainte de masă ar reduce pofta de dulciuri şi ar putea să regleze nivelul glicemiei. Frunzele plantei au o putere de îndulcire de 10-15 ori mai mare decât zahărul, iar extractul de 300 de ori mai mare decât a zahărului.
Statutul acestui îndulcitor rămâne însă disputat printre cercetători, fiind în prezent acceptat doar ca supliment alimentar.
Compusul natural nu exclude riscurile
Odată cu aprobarea introducerii pe lista suplimentelor alimentare a acestui îndulcitor, specialiştii din cadrul Asociaţiei franceze a dieteticienilor-nutriţionişti (AFDN) atrag atenţia asupra faptului că, în general, alimentele aşa-zis „light" nu sunt neapărat mai puţin „energetice" faţă de versiunile normale.
Astfel, susţine Florence Rossi, purtătoarea de cuvânt a AFDN, într-un interviu acordat ziarului „Le Figaro", în preparatele semilichide sau solide, zahărul ocupă un anumit volum. Dacă zahărul este însă substituit cu edulcoranţi puternici (al căror volum este mult mai mai mic pentru acelaşi gust), densitatea energetică poate fi de asemenea modificată, prin adăugarea de lipide. Iar acestea furnizează de două ori mai multe calorii decât glucidele (zaharurile).
Un exemplu, sus