Crosul Unirii desfăşuraat astăzi la Alba Iulia a adunat la start aproape 400 de participanţi din întreaga ţară. Mai mult tradiţia şi plăcerea i-a adus în oraşul Marii Unirii după cum au afirmat cei mai mulţi alergători.
Crosul desfăşurat în fiecare an la Alba Iulia de mai bine de trei decenii este un eveniment de cinste a Serbărilor Unirii care au debutat astăzi. An de an sute de alergători iau startul în cursă, iar la ediţia aceasta, oameni veniţi din toate colţurile ţării: Galaţi, Constanţa, Bucureşti, Piteşti, Cluj, Hunedoara, au alergat în Cetatea Marii Uniri pe trasee de la 1500 metri până la 4000 m la 10 categorii de vârstă. Pe ceaţă şi pe frig, copii şi vârstnici deopotrivă, s-au angrenat în cursa devenită tradiţie. Unii dintre participanţii vârstnici au pierdut la propriu şirul anilor de când vin şi fug la Alba Iulia, dar niciodată nu uită să însemneze în calendar ziua marelui eveniment. Alţii fac din această cursă o adevărată sărbătoare. Este şi cazul unui piteştean care se distingea din rândurile atleţilor printr-o ţinută aparte.
În costum popular la cros
Marian Tănase vine la fiecare cros al Unirii îmbrăcat în costum popular. „Aşa am venit şi la prima ediţie la care am participat acum şase ani şi aşa voi veni de fiecare dată. Mi se pare firesc pentru că este o competiţie dedicată sărbătorii naţionale. E singura zi specială când pot să iau costumul pe mine şi îmi place. Pentru mine asta e tradiţie“, a declarat Marian Tănase, în vârstă de 63 de ani. Pentru piteştean, fuga este pasiune şi sănătate, iar crosurile sunt „scuza“ perfectă de a vedea lumea şi se mişca.
La Alba Iulia, ţinuta i-a purtat noroc pentru că la categoria veterani, s-a clasat pe locul al II-lea. Competitori perseverenţi care nu ratează niciun concurs naţional sau internaţional de atletism de amatori au fost nelipsiţi şi de la această ediţie. „Fuga este cea