Cuminţi sau neastâmpăraţi, copiii americani nu vor avea dreptul în acest an la un răspuns personalizat din partea lui Moş Crăciun la scrisorile lor întrucât Poşta americană a decis să nu le mai trimită spre Polul Nord, informează AFP.
Din 1954, Poşta SUA redirecţionează în fiecare an toate scrisorile adresate lui "Moş Crăciun, Polul Nord" spre un orăşel din Alaska, numit North Pole, iar apoi mii de voluntari din toată ţara se ocupă cu răbdare să scrie un răspuns personalizat fiecăreia.
Dar în acest an, tradiţia a fost întreruptă: autorităţile au descoperit că unul dintre voluntarii care participaseră la această operaţiune anul trecut, un locuitor din Maryland, figura pe lista naţională a agresorilor sexuali.
Doug Isaacson, primarul oraşului North Pole, nu a apreciat iniţiativa Poştei, reamintind că în peste 50 de ani niciun incident nu a fost semnalat în legătură cu scrisorile trimise copiilor, al căror număr a ajuns anul trecut la 150.000.
"North Pole este cunoscut ca oraşul în care spiritul Crăciunului este prezent tot anul", a declarat el despre localitatea sa cu 2.100 de locuitori, în care strada Moş Crăciun se intersectează cu aleea Moş Nicolae.
Noua politică a Poştei americane vizează o respectare mai mare a dreptului la viaţă privată, împiedicând informaţiile personale despre copii să devină accesibile oricui, a explicat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ernie Swanson.
Primarul Isaacson a contraatacat indicând copiilor că vor putea totuşi să primească un răspuns de la Moş Crăciun, cu condiţia să-şi adreseze mesajul Casei Moş Crăciun la North Pole. Scrisorile care nu au adresa exactă nu vor avea deci nicio şansă să fie citite de destinatarul cu barbă albă, notează Agerpres.