- Presedintele Federatiei Asociatiilor Romanesti din Europa (FADERE) -
Zilele trecute, ziarele anuntau ca populatia Romaniei s-ar fi marit cu cateva zeci de mii de locuitori in ultimii ani, gratie cresterii natalitatii. Este vorba, desigur, de populatia... teoretica, cea cuprinsa in statistici, deoarece in realitate populatia tarii noastre a scazut in ultimii 20 de ani cu circa 3,5 milioane de persoane, plecate la munca in Europa. De unde se poate spune ca, dupa aderarea la UE, Romania este tara care s-a mutat, practic, in Occident - visul ce-a visat tot romanul de-a lungul anilor grei de comunism.
Omul de afaceri Daniel Tecu din Madrid, emigrat in urma cu 13 ani, este presedintele Federatiei Asociatiilor Romanesti din Europa, care cuprinde 185 de organizatii. Insusindu-si rapid cultura occidentala a voluntariatului in favoarea comunitatilor, Tecu este astazi considerat un partener credibil, care mediaza relatiile romanilor cu autoritatile spaniole si nu numai.
"Obtinem finantari de peste 500.000 de euro pe an, bani colectati din Spania, nu din Romania"
- Cum v-ati inceput activitatea de voluntar in slujba comunitatii?
- Daca initial visam la un laborator ultramodern de sunet si imagine, cu care sa ma intorc la Bucuresti si sa ma lansez in afaceri muzicale, in cele din urma a invins pragmatismul. Am ramas la Madrid. Dupa ce mi-am deschis o fabrica de prajituri si un mare magazin alimentar, afacerile au inflorit, am castigat bani frumosi, dar n-a fost suficient sa ma simt implinit. Doream sa-mi exprim intr-un fel gratitudinea fata de sansa oferita de Spania. Impreuna cu alti romani am demarat proiecte umanitare in tari subdezvoltate din Africa (in Uganda si Namibia) si din America de Sud (in Venezuela si Bolivia), proiecte ce-i cuprindeau si pe romanii dusi de soarta pe acele meleaguri. Am infiintat ADERE, o asociatie