Programele pentru pastrarea angajatilor si pentru salarii nu au functionat nici in trecut, iar guvernele ar trebui sa se concentreze pe crearea unui mediu prolific pentru companii, pentru ca acestea sa aiba nevoie de oameni si sa inceapa angajarile, crede presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick.
"In mod traditional, guvernele deruleaza programe de asistenta pentru someri, ajutoare de somaj. Insa aceste strategii au fost create acum 60 - 70 de ani si cred ca este nevoie de noi idei pentru a ajuta lumea sa se adapteze la noile masuri in privinta pensiilor, ajutoarelor de somaj si asigurarilor de sanatate", a spus Zoellick, intr-un interviu pentru Financial Times.
Potrivit spuselor sale, Germania si alte state si-au invatat deja lectia si folosesc sisteme noi, prin care se ofera ajutoare companiilor care angajeaza si se lucreaza mai putine ore, pentru a nu fi nevoie de disponibilizari. "Evident, trebuie sa fim atenti la deficitele bugetare, insa trebuie sa fim flexibili si cred ca sunt cateva strategii care ar putea fi utilizate atat in tarile dezvoltate, cat si in cele in curs de dezvoltare", a spus presedintele Bancii Mondiale.
Australia si Canada, castigatoarele crizei
Robert Zoellick este de parere ca Australia si Canada sunt tarile care au facut fata cel mai bine crizei economice.
Pe de alta parte, in urma recesiunii mondiale, cele mai bune regiuni pentru investitii din lume vor fi, pe langa China, India si Brazilia, zone precum Africa Subsahariana, Sud Estul Asiei si Orientul Mijlociu.
"Acum ne-am dat seama ca si tarile dezvoltate reprezinta un adevarat risc pentru investitori si credem ca putem obtine profituri pe termen lung in tarile in curs de dezvoltare, insa nu suntem 100% siguri de acest lucru", a spus presedintele Bancii Mondiale.
"In acest moment, evaluam situatia act