1. Care vi s-a parut cel mai dur si mai neintemeiat atac dat de un candidat la presedintia Romaniei, in aceasta campanie? De ce credeti ca sunt atat de violente campaniile electorale la noi?
- Campania este dura si incrancenata pentru ca miza este imensa: sistemul ticalosit lupta pentru supravietuire, iar reprezentantii sai, care alcatuiesc majoritatea politicienilor la nivel central si local, a personalului din administratie si ordine publica, a magistratilor si a marilor magnati, se lupta din rasputeri ca nimic esential sa nu se schimbe in stat si in societate. Ei stiu ca, daca Traian Basescu va castiga, au toate sansele sa suporte rigorile legii si ale unor reforme structurale. Cu Mircea Geoana sau cu Crin Antonescu sunt mult mai siguri ca nu li se va intampla nimic.
Miza fiind uriasa, actorii politici implicati in campanie au devenit extrem de agresivi, iar calitatea lor lasa mult de dorit, dupa cum se poate vedea si din nivelul penibil al talk-show-urilor. Nici o clipa la televiziunile mogulilor nu s-a discutat despre programe, ci numai despre scandaluri si diversiuni, iar diversiunile - din care cea mai importanta este legata de Omar Hayssam - tradeaza mana sigura a fostilor securisti, grupati in jurul mogulilor. Aceasta este a treia cauza a duritatii campaniei electorale din acest an.
Traian Basescu a intrat si el in logica specifica luptei politice, construindu-si discursul in jurul conflictului cu mogulii si cu toti comunistii nereformati de tipul lui Ion Iliescu. Atacurile au fost dure, dar au exprimat macar o pozitie de principiu si s-au subordonat obiectivului modernizarii Romaniei. Crin Antonescu si Mircea Geoana insa si-au construit campania pe atacuri personale la adresa lui Traian Basescu , ajungand pana la acuzatia aberanta ca ar fi "tiran" si ar "aduce dictatura". Daca este sa stabilim un top al atacurilor neintemeiate, acest d