În timp ce monedele naţionale se luptă să supravieţuiască pe o piaţă dominată de incertitudine, există o singură valoare care creşte în mod constant, la nivel mondial: aurul. Iar hoţii ştiu unde să dea lovitura!
Criza economică, spun specialiştii în probleme de securitate, a scos hoţii la drumul mare. Potrivit statisticilor, numărul jafurilor la nivel mondial a crescut cu 150% faţă de anul precedent.
Experţii Interpol se întrunesc lunar pentru a elabora strategii de luptă împotriva bandelor criminale sau a celor „aristocratice".
Conform unui raport Interpol publicat în „Herald Tribune", bandele sud-est europene acţionează fără scrupule, recurgând la violenţă - victimele sunt bătute, terorizate, împuşcate, deseori mortal - pentru sume de multe ori derizorii, în timp ce „aristocraţii" sunt hoţi eleganţi, ingenioşi, care, deşi agită arme şi iau ostatici, se feresc să facă victime, dar dau „tunuri" serioase, nu se încurcă în mărunţişuri.
Brutele din Carpaţi
Şi România a fost în ultima vreme scena unor jafuri armate cu victime. În fiecare lună s-au înregistrat tâlhării la case de schimb valutar, de amanet şi la sucursale ale unor bănci.
Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române, în acest an s-au produs peste 20 de jafuri armate la nivel naţional, adică cu 300% mai multe decât în 2008. Prejudiciul total produs în urma comiterii de tâlhării prin ameninţare cu arme de foc a fost în 2009 de peste un milion de lei şi 14 kilograme de aur.
Din totalul prejudiciului înregistrat pe parcursul anilor 2008 şi 2009, a fost recuperat numai 30%. Tâlhăriile din 2009 au debutat în România la 24 ianuarie, când mai multe persoane mascate au atacat-o cu o sabie artizanală pe angajata unei case de schimb valutar din Constanţa, furând 10.000 de euro.
Cinci zile mai târziu a fost înregistrat un atac armat la o casă de schimb valutar din