„Congresul Internaţional al Aromânilor, desfăşurat la Tirana, în zilele precedente, marchează un moment important în revigorarea sentimentelor naţionale ale aromânilor din ţările de origine şi din ţările în care locuiesc"
În perioada 16 - 19 noiembrie, la Tirana a avut loc Congresul Armânesc „Armâni tu Uniunea Evropeanâ" (Aromânii în Uniunea Europeană), un proiect derulat de Fundaţia cultural-ştiinţifică aromână Andrei Şaguna, cu sprijinul Departamentului pentru Relaţii cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României.
Printre organizatori s-a numărat şi Societatea de Cultură Macedo-Română, Suţata Culturalâ a Armânilor Ditu Arbinişii şi Congreslu di Culturâ Macedo-Română Ditu Americâ.
Congresul a fost precedat de un Simpozion Ştiinţific Aniversar, care a marcat împlinirea a 130 de ani de la înfiinţarea Societăţii de Cultură Macedo-Română şi a 18 ani de la înfiinţarea Asociaţiei Culturale „Aromânii din Albania".
„Sesiunea ştiinţifică aniversară a avut menirea de a oferifundamentarea pentru rezoluţia care a fost adoptată. Evenimentul a fost încununat de slujba de sfinţire a clopotului care a fost donat cu acest prilej de ÎPS Părintele Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, bisericii din Korcea", a precizat prof. univ. dr. Aurel Papari.
Moderatorul primei părţi a acestui simpozion a fost acad. Dan Berindei, iar partea a doua a fost coordonată de ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului.
Lucrările Congresului Aromânilor au fost prezentate miercuri. În aceeaşi zi s-a redactat şi prezentat şi o Rezoluţie.
„Rezoluţia Congresului poate fi sintetizată în patru puncte, şi anume apelul către UE, apelul către statele balcanice, apelul către România şi condamnarea acelor demersuri neîntemeiate, prin care se solicită declararea aromânilor ca minoritate naţională în România, demers aberant