Zeci de pensionari din Cartierul Militari preferă să socializeze la uşa din dos a oficiului poştal decât să stea acasă şi să aştepte banii. Pe caniculă sau pe frig, bucureştenii ajunşi la vârsta înţelepciunii îşi împărtăşesc poveşti din tinereţe, fac politică şi schimb de reţete culinare în spatele Oficiului nr. 16, din Piaţa Veteranilor.
În fiecare lună, când este ziua de pensie, „seniorii“ din Cartierul Militari merg la Oficiul Poştal nr.16, din Bdul Iuliu Maniu nr. 100, lângă Piaţa Veteranilor, ca să-şi ridice banii.
Practic, zeci de pensionari se strâng lunar la uşa din dos a oficiului ca să-şi ia puţinii bani ce li se cuvin. Acest sistem ar putea fi simplificat dacă oamenii ar alege să stea acasă şi să aştepte poştaşul sau poştăriţa, după caz. „Data trecută am aşteptat poştăriţa acasă, da luna asta am venit aici, să mai schimb o vorbă“, a spus o pensionară.
Stau ore în şir la taclale
Ion Gheorghe a venit în Piaţa Veteranilor la ora 12.00 ca să o aştepte pe poştăriţă. „Suntem din bloc şi ne cunoaştem. Ne întâlnim lună de lună, pe data de 15, sau, dacă 15 pică sâmbăta sau duminica, ne vedem cu două zile decalat“, explică Ion Gheorghe.
Un alt pensionar, prieten cu susnumitul, este nea’ Gheorghe, după cum îl cunoaşte toată lumea din bloc. „Câteodată poştăriţa vine mai târziu. Dar mie îmi place să mă plimb, e bună mişcarea. Aşa dacă stau numai în casă... Aici mai stăm şi noi de vorbă, mai stăm la aer“, explică Simion Pompei Gheorghe.
Indiferent de starea vremii, fie că este vară, fie că este iarnă, pe caniculă, pe ploaie sau pe ninsoare, oamenii vin cu conştiinciozitate lună de lună, ca să-şi ia pensia. Poşta este aproape de piaţă, iar acesta este un motiv în plus ca să nu îl mai aştepte pe poştaş acasă. „Iau banii astăzi. Dar trebuie să plătesc şi lumina, şi în Bucureşti, şi la ţară“, a spus o altă pensionară.
Îl cunosc bine