S-a facut mare tamtam in Italia pentru votul in alb: ar fi, in opinia unora, semnul ca romanii - scarbiti de politica din Romania - ar arata cat sunt de puternici sau de numerosi. Dar in legatura cu al doilea punct ma indoiesc, avand in vedere ca din ce in ce mai putini romani din diaspora vin la vot, din pacate. Ar arata ca "am vrea sa mergem la vot, dar nu avem cu cine vota."
Mai putini au explicat cum se face practic acest gest de protest. In cabina de vot, alegatorii - in loc sa puna stampila pe favoritul lor-lasa buletinul NESTAMPILAT. Desigur, la incheierea scrutinului, comisia, conform legii, numara buletinele pentru fiecare candidat in parte. Incepand cu 2008 la alegerile din Romania vor fi numarate si voturile in alb -separat (cf. lg 35/2008), fiind considerate intr-o categorie aparte decat aceea a voturilor nule. Deci, in practica la sfarsitul votului, vom avea, ipotetic, un numar mai mare sau mai mic de BULETINE NESTAMPILATE.
Chiar daca pot fi de acord, pana la un anumit punct, cu ideile si cu pozitia celor care sustin votul de blam, denuntand dezacordul lor cu oferta politica, nu pot spune acelasi lucru fata de manifestarea pozitiei prin votul in ALB. Chiar daca existenta votului in alb poate da pe moment un sentiment de atotputernicie - “poftim, va arat eu ca nu am cu cine vota si va dispretuiesc pe toti”, efectul votului alb nu are repercusiuni asupra demersului electoral. Practic, rezultatul alegerilor ramane neschimbat. Ar ramane neschimbat daca se exclude orice ipoteza de fraudare a votului,ceea ce ramane o ipoteza valabila, asa cum vom vedea in continuare.
Vom da un mesaj clasei politice, ca ne-am saturat de ei? Poate, dar ma indoiesc- ponderea voturilor in alb va fi substantial mult mai mica fata de absenteismul in crestere al electoratului romanesc. Iar absenteismul, il stiu politicienii prea bine, este tot un semn