Cartea specialistei în kinetoterapie Blandine Calais-Germain atenţionează că exerciţiile de întărire a musculaturii abdominale pot produce neplăceri.
Pentru a avea un abdomen plat, o talie subţire şi supleţe în mişcări este nevoie ca muşchii din zona abdominală să fie puşi la treabă cât mai des.
Dincolo de aspectul exterior, abdominalele tonifică şi organele interne, menţin poziţia corectă a acestora, stimulează tranzitul intestinal şi, nu în ultimul rând, ajută coloana vertebrală să susţină greutatea corpului.
Problemele apar însă în momentul în care muşchii sunt lucraţi fără a se ţine seama de anatomie, spune autoarea lucrării „Abdomene fără riscuri", citată de revista „Le Point".
„Spre exemplu, când lucrăm muşchii drepţi abdominali (cei care formează un soi de «tablete» în jurul ombilicului) se creează o presiune foarte puternică în zona genitopelviană", atrage atenţia specialista în kinetoterapie şi reeducare perineală.
Musculatura din această zonă formează dealtfel pereţii anteriori şi laterali ai cavităţii abdominale. Deasupra se află un alt muşchi care separă cavitatea abdominală de cea toracică (muşchiul difragm), în partea posterioară se află coloana vertebrală, iar în partea de jos se află o „podea" musculară, perineul - cel care susţine toate organele abdominale.
De aceea, când facem abdomene, perineul este supus unor presiuni foarte mari. Iar dacă aceste mişcări sunt făcute prost, riscul de prolaps (de „cădere" sau de ieşire a diverselor porţiuni din organe prin diverse zone mai slabe ale musculaturii - herniere) este foarte mare.
Apare şi riscul apariţiei unor incontinenţe urinare, mai ales în cazul femeilor care au o uretră mai scurtă faţă de bărbaţi.
Mişcarea de „rulare" a spatelui către înainte, din poziţia culcat pe spate, pentru a apropia capul de picioare, „riscă să surmeneze discurile intervertebrale