Poate părea straniu, dar la o populaţie de circa 22 de milioane de oameni, România are numaipuţin de 18 milioane de alegători. Cu alte cuvinte, aproximativ trei sferturi din populaţie au drept de vot. Noutatea faţă de scrutinurile prezidenţiale anterioare este că de data aceasta românii trebuie să pună ştampila de două ori : o dată în buletinul de vot unde se află toţi candidaţii la Preşedinţie şi a doua oară în buletinul dedicat referendumului.
Poate părea straniu, dar la o populaţie de circa 22 de milioane de oameni, România are numaipuţin de 18 milioane de alegători. Cu alte cuvinte, aproximativ trei sferturi din populaţie au drept de vot.
Noutatea faţă de scrutinurile prezidenţiale anterioare este că de data aceasta românii trebuie să pună ştampila de două ori : o dată în buletinul de vot unde se află toţi candidaţii la Preşedinţie şi a doua oară în buletinul dedicat referendumului.
Atenţie însă : dacă nu vreţi să votaţi decât pentru una dintre cele două, nu vă puteţi întoarce apoi în secţia de votare, pentru a vota şi pentru cealaltă. Legea nu o permite.
Alegătorii au voie să voteze doar la secţia de vot unde sunt arondaţi potrivit domiciliului. Totuşi, dacă alegerile vă prind în altă localitate, puteţi merge numai la secţiile speciale. Mai întâi, însă, trebuie să declaraţi în scris pe propria răspundere că nu aţi mai votat şi nu veţi mai vota la acel tur de scrutin.
Atenţie şi unde puneţi ştampila. Dacă nu aţi nimerit din prima căsuţa vizată, nu mai aveţi decât o singură şansă de a repeta votul. Evident, primul buletin va fi anulat, cu condiţia să nu fi fost introdus deja în urnă.
Pe de altă parte, secţiile de vot vor fi supravegheate video. Camerele de filmat pot fi îndreptate spre interiorul încăperii, astfel încât alegătorii să fie surprinşi pe bandă în momentul în care introduc buletinul în urnă. Fireşte, secretul votului