Considerată viitorul economiei, agricultura românească este cu un picior în groapă, iar cei care o fac sunt minţiţi, umiliţi şi trimişi să se înrobească pe la bănci ca să facă rost de capital de lucru, pentru că statul n-are bani să le plătească integral şi la timp subvenţiile la care aceştia au dreptul prin lege.
Lovit brusc, în prag de alegeri, de grija pentru ţărani, premierul Emil Boc a anunţat de la o chermeză că aceştia îşi vor primi, până la sfârşitul săptămânii, banii de subvenţii pentru ovine, caprine şi bovine. Cei 30% din valoarea totală a sprijinului, pentru că suma pentru plata integrală, prevăzută iniţial în execuţia bugetară în baza unui program multianual parafat cu Comisia Europeană, s-a evaporat brusc luna trecută. Deşi plăţile pentru bovine, ovine şi caprine ar fi trebuit făcute imediat după 15 octombrie, integral, nici până la această dată nu şi-au luat toţi fermierii nici amărâta de tranşă obţinută în stradă. APIA susţine că a virat banii pentru cei 227.233 de beneficiari ai primei pe exploataţia de bovine şi 44.246, crescători de oi şi capre. La 2 noiembrie. Numai că o parte din bani - circa 3 milioane de lei, s-au întors în contul Agenţiei "ca urmare a erorilor de conturi ale beneficiarilor, CNP-uri greşite, conturi închise etc.".
Însă nu aceasta este principala problemă. Mult mai grav este că oamenii au fost trimişi să se împrumute la bănci dacă vor să beneficieze acum şi de diferenţa de 70% din valoarea subvenţiei. De parcă orice ţăran are forţa să acceseze un credit şi să plătească dobânzi care pot ajunge până la 13% pe an ca să-şi poată hrăni animalele. "Situaţia este gravă. Numai 5% din cei circa 280.000 de crescători de bovine, ovine şi caprine au cerut adeverinţe de la APIA în baza cărora să ceară credit la bancă, ceea ce înseamnă că fermierii şi-au dat seama că este o mare păcăleală ceea ce le-a promis preşe