Aceasta ar fi dorinţa Statelor Unite, anunţă Wall Street Journal, care citează oficiali americani. Washingtonul poartă discuţii intense cu NATO pe tema suplimentării efectivelor de pe frontul afgan. Potrivit estimărilor americane şi europene, efectivele suplimentate ar varia între 3000 şi 6000 de militari, plus soldaţii americani. De la România şi Turcia se asteaptă o suplimentare de câte 600 de militari, fiecare.
Aceasta ar fi dorinţa Statelor Unite, anunţă Wall Street Journal, care citează oficiali americani. Washingtonul poartă discuţii intense cu NATO pe tema suplimentării efectivelor de pe frontul afgan.
Potrivit estimărilor americane şi europene, efectivele suplimentate ar varia între 3000 şi 6000 de militari, plus soldaţii americani. De la România şi Turcia se asteaptă o suplimentare de câte 600 de militari, fiecare.
Turcia a preluat la începutul lunii noiembrie comanda forţelor NATO de la Kabul. Guvernul de la Ankara a precizat pentru publicaţia americană că nu a luat deocamdată nicio decizie în privinţa suplimentării trupelor în timp ce la Bucureşti autorităţile preferă să nu comenteze.
În acest timp, Barack Obama este aşteptat să anunţe oficial dacă va suplimenta numărul militarilor americani pe frontul afgan şi dacă da, cu cât.
Tocmai de aceea, Washingtonul caută acum angajamente ferme din partea aliaţilor. Pe lângă România şi Turcia, Statele Unite speră să obţină şi acordul Germaniei, Italiei şi Marii Britanii de a trimite mai mulţi soldaţi.
Un anunţ oficial ar urma să fie făcut până la sfârşitul acestei luni - înaintea reuniunii miniştrilor Apărării din ţările NATO de pe 3 decembrie.
Preşedintele, Traian Băsescu, declara, joi, la finalul unei întrevederi cu secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, că suplimentarea trupelor ar urma să fie făcută "odată cu aliaţii noştrii".
"Noi înţelegem foarte bi