Procesatorii autohtoni şi crescătorii de porci acuză Uniunea Europeană că, deşi a ridicat bariera impusă, îi obligă să vândă în afara graniţelor produse fabricate cu carne de la alţii. Sursa: Reuters
Vestea bună anunţată în urmă cu două săptămâni, prin care Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) preciza că UE a decis anularea interdicţiei la exporturi a produselor din carne de porc de la 1 ianuarie, e considerată doar o amăgire de producătorii autohtoni. Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, crede că aşa-zisul liber la exportul cu carne de porc este doar o glumă proastă făcută în plan electoral.
„În cel mai bun caz va fi liber de la 1 august 2010”, spune el. Din păcate, exportul cu carne de porc din România impune o con diţie restrictivă şi neloială, adică în sistem lohn (pentru a exporta în UE, carnea de porc pe care o vindem acolo va trebui adusă tot din Uniunea Europeană, prelucrată la noi şi apoi vândută pe piaţa europeană). „Aşa ne obligă să venim la ei pe piaţă cu carnea lor, care e mai proastă din punct de vederea calităţii”, a adăugat Caruz.
Libertate totală, din vară
Oficiali ai ANSVSA ne-au declarat că România va putea face export cu carne de porc doar după ce vor fi efectuate toate controalele necesare, termenul avansat fiind jumătatea anului viitor. „În prima parte a anului 2010 vor avea loc mai multe inspecţii comunitare în România, pentru a urmări în continuare evoluţia pestei porcine clasice după oprirea vaccinării”, ne-au spus aceştia.
Din exportator am ajuns importator
Potrivit datelor Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), pe timpul interdicţiei de export, România a pierdut anual între 400 şi 600 milioane de euro din activitatea de procesare. România s-a transformat dintr- un exportator net până la limita a