Apărut şi pe piaţa românească, uleiul de argan bio este considerat cel mai valoros ulei din lume.
Nu întâmplător, în ţara sa de origine a fost supranumit „aurul Marocului."
Pentru obţinerea unui kilogram de ulei de acest fel se folosesc fructele a şase arbori Argania Spinosa. Nutriţioniştii europeni consideră că uleiul de argan este cel mai important antioxodant, deoarece conţine cantităţi importante de acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, precum şi vitaminele A, E şi F.
În urma cercetărilor recente s-a constatat că un consum consecvent al acestui ulei completează şirul beneficiilor terapeutice: reduce cu 50% riscul de a dezvolta hipertensiunea arterială, reduce nivelul colesterolului „rău" şi creşte nivelul celui bun. De asemenea, dacă e administrat la micul dejun, uleiul de argan protejează ficatul, acţionează ca un factor de saţietate (cu urmări anti-obezitate) şi neutralizează radicalii liberi.
Deşi este folosit mai rar, uleiul de nucă este un protector al bolilor de inimă. Când este administrat consecvent (20-40 de grame pe zi), efectul său terapeutic e considerabil, pentru că previne procesul de degradarea a pereţilor arteriali. Prin aportul de minerale şi acţiunea sa hipoglicemiantă, acest tonic poate fi folosit de anemici, diabetici, persoanele cu un program de muncă foarte încărcat.
De curând a fost introdus în bucătăria românească uleiul se susan, o sursă de vitamina E, de acizi graşi esenţiali, de lecitină şi de minerale, pentru a enumera o parte dintre elementele componente cu o mare valoare terapeutică. Terapeuţii recomandă folosirea acestui ulei în prevenirea bolilor degenerative şi în creşterea imunităţii.