Marea iubire a vieţii clujeanului este fotografia, iar recent a lansat o expoziţie care prezintă într-un mod inedit oraşul.
Aiudean la origine, Mircea Albu se consideră clujean, oraş în care a venit când avea 13 ani şi pe care, de atunci, nu l-a mai părăsit, deşi a avut mai multe ocazii. Pe lângă Cluj, însă, iubirea vieţii lui Mircea Albu este fotografia. „Am renunţat inclusiv la o familie pentru fotografie. Am divorţat, întrucât fosta soţie nu înţelegea pasiunea mea”, afirmă clujeanul.
Cu toate că e inginer, a profesat doar trei ani. Şi asta, întrucât a reuşit să se angajeze la laboratorul de fotografie tehnică din cadrul Politehnicii clujene şi astfel să îmbine pasiunea cu munca. Ulterior, s-a specializat la New York, iar de-a lungul anilor a condus două fotocluburi clujene. După Revoluţie, a încercat să îşi folosească pasiunea pentru o mică afacere, pe care a abandonat-o, însă, după o vreme.
Asociaţie pentru promovarea fotografiei
Pentru a nu pierde însă contactul cu fotografia, dar şi pentru a le împărtăşi altora cunoştinţele sale, a fondat asociaţia Art Image, în cadrul căreia predă cursuri tinerilor doritori să deprindă tainele acestei arte. „Dintre cei care vin la cursurile mele, cam 30% o fac pentru a avea o pregătire şi a putea obţine un atestat ca să fotografieze nunţi sau diverse evenimente, alţi 30% vor să facă fotografii de plăcere, dar la nivel profesional, cam 20% rămân alături de noi la asociaţie, iar restul se pierd”, afirmă Mircea Albu.
Oraşul prin ochii turiştilor
Ultimul proiect pe care l-a pus în practică e o expoziţie intitulată „Clujul văzut din troleibuz”, carea fost prezentată în cursul săptămânii trecute, la Turnul Croitorilor. „E o ideea a mea, de mult timp, cam 20-25 de ani.
M-am gândit la o astfel de abordare pentru cei care nu sunt din Cluj, şi care văd altfel oraşul decât îl vedem noi. Am vrut să prezi