Doar doi dascăli din municipiu plătesc impozit la stat pentru meditaţiile pe care le acordă. Venitul declarat de cei doi profesori la Finanţe este de 3.402 lei. Conform legii, dascălii sunt obligaţi să dea chitanţe elevilor şi să plătească impozite, iar cei care nu o fac pot fi acuzaţi de evaziune fiscală.
Meditaţiile sunt o afacere pentru profesori, nu şi pentru Stat. În evidenţele Finanţelor Publice, numărul dascălilor care-şi declară veniturile este de doi.
În schimb, ziarele sunt pline de anunţuri de genul: "Profesor, meditez română orice nivel".
Elevii confirmă acest lucru: "Sunt în clasa a XII-a şi fac pregătire la matematică pentru că nu mă pricep deloc. Am nevoie de ajutor, iar asta e singura soluţie", ne-a spus Anamaria B., de la un liceu din oraş.
Şi Daniela T. ne-a declarat că se meditează, dar la română: "Eu fac pregătire pentru că vreau să merg la Facultatea de Litere".
Dacă în prezent, în evidenţele Administraţiei Finanţelor Publice sunt înregistrate doar două persoane ce desfăşoară activităţi de meditaţii, anul trecut, şi-a declarat veniturile de pe urma pregătirilor doar un singur profesor.
"Primii doi au estimat venituri de peste 3.000 de lei, iar profesorul care s-a înscris în 2008 a declarat un venit de peste 1.600 de lei într-un an", ne-a declarat Vasile Abraşu, director al Finanţelor Publice Brăila.
Conform legii, şi dascălii sunt obligaţi să dea chitanţe elevilor şi să plătească impozit pentru banii proveniţi din meditaţii.
Profesorii care refuză să declare la Finanţe că au venituri suplimentare din meditaţii sunt culpabili, practic, de evaziune fiscală. Numai că, hoţul neprins este negustor cinstit.
Legislaţie "şubredă"
Inspectorul şcolar general, profesorul Viorel Botea, spune că ar trebuie să existe un cadru legal în acest sens. În altă ordine de idei, acesta nu este de acord cu