O marioneta prezidentiala controlata de un prim-ministru maestru papusar? Sau un reformator vizionar cu "o minte proprie", care se apropie incet dar sigur de mentorul sau, premierul si fostul presedinte Vladimir Putin? Raspunsul este asteptat din Rusia, unde presa a deschis o noua dezbatere cu privire la cine conduce cu adevarat tara. Sa fie Dmitri Medvedev, se intreaba jurnalistii de la AFP, care au realizat un material dedicat situatiei de la Kremlin.
Intr-un discurs sustinut pe 12 noiembrie, Dmitri Medvedev si-a prezentat planul de modernizare a economiei ruse, acuzand corporatiile de stat si dependenta de exporturile de petrol, care au luat amploare in perioada in care Vladimir Putin a detinut presedintia. Aflat in prim-plan, "premierul jucator abia a clipit"; desi mare parte dintre analisti au vazut cuvintele liderului de la Kremlin ca pe un atac direct la "sistemul lui Putin".
Sambata, rolurile s-au inversat, cand Putin a anuntat ca ii sprijina puternic planul de modernizare. "Sunt sigur ca acest apel reflecta starea de spirit a intregii societati ruse", a declarat Vladimir Putin la Sankt Petersburg, intr-un discurs de o ora la Congresul anual al partidului de guvernamant Rusia Unita.
Pe vremea URSS, incercarea de a ghici ce se intampla dincolo de zidurile Kremlinului era sportul preferat al observatorilor, scrie AFP. Ascensiunea lui Putin a adus cu ea speranta intr-o noua era "mai transparenta". Dupa discursul lui Medvedev in fata natiunii, sunt insa tot mai multe voci care sustin ca influenta presedintelui este in crestere.
Saptamana aceasta, Medvedev l-a concediat pe consilierul de presa Mihail Lesin, vazut ca principal aliat al lui Vladimir Putin. Medvedev a declarat ca l-a dat afara pe Lesin pentru abuz in serviciu. Gest pe care presa de la Moscova l-a interpretat ca cea mai mare schimbare din administratia sa