Consumul mare de tigari din tara noastra constituie o sursa de presiune asupra inflatiei, mai ales in lunile in care cresc accizele la aceste produse.
Desi in trimestrul al treilea, inflatia si-a accentuat tendinta de scadere, produsele din tutun au avut o contributie inflationista semnificativa. Recent, chiar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a atras atentia ca devansarea termenului de majorare a accizelor in euro va avea efecte directe asupra inflatiei din lunile urmatoare.
"Am ajuns cu acciza la produse din tutun la nivelul european. Acest lucru ne afecteaza la indeplinirea tintei. La noi, ponderea in cosul inflatiei este mare. Din regiune, doar noi si cehii avem o pondere in inflatie a produselor din tutun la 5%", a spus in urma cu doua saptamani Mugur Isarescu.
"Grupa produselor din tutun s-a detasat din nou intre componentele IPC - indicelului preturilor de consum - n.red. - ca sursa semnificativa de presiune inflationista - ritmul anual de crestere a urcat in luna septembrie la 31,5 la suta, cu 5,7 puncte procentuale peste cel atins la sfarsitul trimestrului precedent.
Factorul explicativ a ramas modificarea intervenita la nivelul accizelor, prin implementarea celei de-a doua etape de majorare anuntate pentru acest an (cu inca 7 euro/1.000 tigarete in luna septembrie). Impactul exercitat de aceasta masura asupra inflatiei a fost considerabil, contributia cumulata in cadrul intervalului analizat ridicandu-se la 0,44 puncte procentuale", se arata intr-un raport realizat de BNR.
In schimb, preturile in scadere la produse alimentare, precum lapte si produse derivate din lapte, ulei comestibil, dar si la legume au contrabalansat presiunea venita din directia cresterii accizelor la tutun. Pe de alta parte, si ieftinirea gazelor naturale si a transportului urban de suprafata au pus umarul la descresterea inf