Lucien Tendret: „Să alegi un meniu şi să găzduieşti o in¬vitaţie la masă este un talent potrivit celor mai de sea¬mă gastronomi, cu cele mai rafinate şi cultivate gusturi; o astfel de gazdă este la fel de rară ca un bucătar bun".
Lucian Tendret este unul dintre iluştrii „teoreti¬cieni" ai gastronomiei franceze din veacul al XIX-lea. Prieten cu marii literaţi-gurmanzi ai epocii - precum Alexandre Dumas -, a lăsat în urmă o mulţime de articole, precum şi o carte ce analizează obiceiurile culinare ale epocii, ca şi o formidabilă anecdotică. Totuşi, când ai un străbunic celebru, une¬ori posteritatea poate deveni dificilă. Iar Lucian Ten¬dret - avocat şi gurmand de meserie, aşa cum stră¬moşul său fusese membru la Curtea de Casaţie şi gastronom (semn că „arta stomacului" poate fi perfor¬mată de oricine, indiferent ce alte preocupări are „în civilie") - are un înaintaş cu adevărat strălucitor. El este nimeni altul decât Jean-Anthelme Brillat-Savarin, au¬torul „Fiziologiei gustului".
Brillat-Savarin obişnuia să spună: Dacă există gastronomi prin puterea sorţii, atunci există câţiva şi datorită împrejurărilor". Câte unii par să fi fost înzestraţi de soartă şi încurajaţi de împrejurări să se numere printre finii cunoscători ai bucatelor şi ai filosofiei lor. Despre Lucien Tendret nu putem spune că şi-a cunoscut la propriu străbunicul. În 1826, când Brillat-Savarin se stingea din viaţă, Lucien abia împlinea un an. Dar cu siguranţă nu i-a fost uşoară moştenirea. Una dintre cărţile de gastronomie pe care ni le-a lăsat avea să se numească aşa: „La masă în ţara lui Brillat-Savarin" (publicată în 1882). Ce omagiu mai mare putea aduce înaintaşului său decât că i-a închinat gândurile sale despre gastronomie?!
DESPRE DIPLOMAŢIE ŞI IUBIRE
În 1855, când Parisul şi Franţa întreagă sărbătoreau centenarul naşterii autorului „Fiziologiei gustulu