Primele ore ale zilei de azii treceau greu, foarte greu, în secţia de votare numărul 407 din satul Govăjdie, care aparţine de comuna Ghelari, judeţul Hunedoara. Pe lângă furnalul în care s-a turnat, în secolul al XlX-lea o parte din structura de rezistenţă a Turnului Eiffel, nu se zărea nimeni care să se apropie de încăperea cu urne amenajată în clădirea ce a fost cândva dispensarul medical al satului. Sursa: Remus SuciuSursa: Remus Suciu
1 /. Clădirea nu e în paragină. Are uşi noi şi termopane maro, dar problema ei este că a rămas neterminată, la fel ca întregul mini-complex turistic amenajare aflată-n proprietatea Ministerului Educaţiei situată lângă furnalul – monument.
În fostul dispensar, patru domni şi trei doamne încearcă să facă timpul să treacă mai repede. E deja 10 şi jumătate dimineaţa, iar la vot au venit doar trei alegători din totalul de 87. În încăpere e aproape la fel de frig ca afară. Lumina este asigurată de două becuri slabe, conectate la nişte fire improvizate. Într-un fel e mai bine aşa pentru că nu-ţi mai sare-n ochi faptul că încăperea este nezugrăvită nici măcar pe interior. Cu frigul se luptă cinci radiatoare puse-n funcţiune abia dimineaţa.
„Aseară, înainte de a sigila secţia, am lăsat un radiator în priză, ca să nu fie aşa de frig dimineaţa, dar s-a stricat prelungitorul la care era conectat. N-avem încotro, ne-om descurca noi cumva. Să veniţi diseară să ne vedeţi cum luăm pastile”, spune Adriana Ciochina, preşedintele comisiei.
„Frigu ăsta-i mai al dracu' decât lucrul”
În secţie sunt doar membri comisiei şi fiecare-ncearcă să mai facă haz de necaz. O doamnă intră în „cabina de vot”, amenajată la colţul camerei cu ajutorul unor perdele de pastic, puse pe un „suport” confecţionat dintr-o ţeavă-henko prinsă de cei doi pereţi care formeaţă colţul. Se plânge că-n cabină nu e lumină