Varese, oraş situat la 50 de kilometri de Milano şi la doar 12 kilometri de graniţa cu Elveţia, este scena unui fenomen inedit din punct de vedere al imigraţiei: pe şantierele sale se vorbesc cel puţin nouă limbi străine.
Muncitorii angajaţi în construcţii sunt de diverse naţionalităţi şi vin inclusiv din ţări care nu au tradiţie la "exportul" de forţă de muncă din acest domeniu.
În Italia, comunitatea străină care asigură cel mai mare număr de muncitori pe şantiere este cea românească.
Regula nu se respectă în cazul oraşului Varese, unde românii sunt abia pe locul trei, după albanezi şi marocani. La mică distanţă, ca număr, se plasează elveţienii şi nemţii, iar la coada clasamentului sunt francezii.
Astfel, conform informaţiilor publicate de "VareseNews", peste 21.600 de muncitori străini lucrează pe şantierele şi în fabricile oraşului. Cei mai mulţi sunt albanezii-2.900, urmaţi de marocani-2.700, români-2.040, elveţieni-1.500, germani-700, tunisieni-700, senegalezi-600 şi francezi-550. Comunitatea cu cea mai mare creştere este cea română, care de la 1 ianuarie 2007 şi-a dublat numărul de persoane.
Afaceriştii români sunt şi ei în topul naţionalităţilor imigrante din Varese, cu 500 de societăţi deschise, situându-se astfel pe locul al treilea, după albanezi-800 de firme şi marocani-600. La egalitate cu conaţionalii noştri care şi-au înfiinţat o firmă sunt elveţienii care se demonstrează astfel principalii concurenţi ai românilor.