Romanii vor incerca, pe 22 noiembrie, sa aleaga un presedinte pentru a debloca situatia politica si financiara, ce a condus la deprecierea leului, a alungat investitorii straini si a determinat institutiile internationale sa amane plata imprumutului extern, insa demersul lor ar putea esua, cred analistii internationali.
Primii doi candidati, potrivit sondajelor, actualul presedinte, Traian Basescu, si liderul PSD, Mircea Geoana, nu sunt destul de puternici pentru a castiga din primul tur, fiind nevoie de un al doilea, pe 6 decembrie.
Guvernul de numai zece luni s-a prabusit, in octombrie, si nu s-a reusit numirea unui nou premier. Astfel, noul presedinte va fi nevoit sa faca fata unui impas care risca sa deprecieze si mai mult moneda nationala, sa scada preturile actiunilor si sa indeparteze investitorii de cel de-al doilea cel mai sarac stat din Uniunea Europeana, spun analistii de la Bloomberg. Deja, primul efect a fost amanarea intrarii celei de-a treia transe din imprumutul FMI.
"Cel mai importat lucru este sa existe un nou guvern. Nu conteaza atat de mult cine este ales, cat faptul ca noul presedinte sa reuseasca formarea unui Guvern, pentru a pune capat situatiei incerte", spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economist sef la ING Bank Romania.
Economia Romaniei, care a inregistrat cea mai rapida crestere dintre tarile UE, anul trecut, a scazut cu 7,1 procente, in al treilea trimestru, iar rata somajului s-a dublat, pe masura ce fabrici precum Dacia, Azomures si ArcelorMittal au fost nevoite sa concedieze muncitori.
Leul a scazut la cel mai mic nivel din ultimele sapte luni, iar piata de capital s-a prabusit, imediat dupa caderea Guvernului.
In prezent, cel mai important lucru este respectarea conditiilor impuse de FMI, spune Alexandru-Chidesciuc.
"De obicei, cand ai un Guvern in