Companiile energetice CEZ (Cehia) şi RWE (Germania) intenţionează să participe la procesul de privatizare a societăţii de distribuţie a energiei Enea din Polonia, în condiţiile în care guvernul de la Varşovia va relua vânzarea pachetului majoritar al societăţii, a declarat ministrul Trezoreriei din Polonia, Aleksander Grad, citat de Bloomberg.
Polonia urmăreşte reluarea privatizării Enea, al treilea distribuitor de electricitate din ţară, la finele acestei luni sau la începutul lui decembrie, după ce prima tentativă de acest gen a eşuat luna trecută, când RWE s-a retras.
RWE, cel de-al doilea mare grup de utilităţi din Germania, fusese singura companie interesată să participe la privatizarea societăţii poloneze, considerată cel mai mare activ de stat oferit unui singur investitor din 2000 până în prezent.
„Investitorii au reanalizat situaţia şi au ajuns la concluzia că nu mai există şi alte oportunităţi de a cumpăra astfel de active în Polonia“, a spus Grad.
Contactat de Bloomberg, Petr Ivanek, şeful diviziei din Polonia al CEZ, a refuzat să comenteze pe marginea acestei informaţii.
Oficialii RWE declarau la data de 12 noiembrie că iau în calcul să participe din nou la acest proces, ca parte a strategiei de expansiune în Europa de Est.
În România, grupul de utilităţi CEZ a cumpărat în 2005 filiala de distribuţie şi furnizare a electricităţii Electrica Oltenia. Totodată, CEZ participă la compania de proiect care va realiza reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă şi este implicată în proiectul de realizare a unei noi termocentrale la Galaţi, în parteneriat cu Termoelectrica. De asemenea, CEZ construieşte în Dobrogea cel mai mare parc eolian terestru din Europa, de 600 de MW, care va fi finalizat în totalitate în 2011.
La rândul său, RWE participă la proiectul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. În urmă cu doi ani, înainte ca Guvernul