Comentariu. În timp ce internetul ajută la propagarea democraţiei în lume, guvernele autoritare îl folosesc tot mai mult în scopuri represive. Ţări ca Rusia, Iran, China şi Cuba nu se limitează doar la blocarea accesului la unele site-uri, ci întrerup şi semnalele de telefonie mobilă.
Comitetul pentru Promovarea Virtuţii şi Prevenirea Viciilor are deja 500 de membri, iar numărul lor creşte repede graţie Facebook. Înainte de a discuta mai mult despre comitetul antivicii, să ne uităm la Facebook.
Site-uri ca acesta pot fi folosite pentru a-ţi găsi vechi prieteni, pentru a-ţi face unii noi, pentru a organiza partide sau pentru a găsi un job. Ele servesc şi ca o platformă de combatere a dictaturilor. Pe Facebook, cel mai popular site de acest gen, 300 de milioane de utilizatori îşi vorbesc în 68 de limbi.
Mesaje foarte scurte, trimise prin Twitter şi prin alte servicii şi site-uri Internet, schimbă şi ele lumea. Este tentant să gândeşti că toate acestea nu pot aduce decât bine, aşa cum s-a dovedit în Myanmar sau în Iran, unde opoziţia a folosit noi tehnologii pentru a recruta noi membri, pentru a organiza demonstraţii sau pentru a strânge fonduri. Net-ul este bun pentru democraţie şi rău pentru dictatori.
Dictaturile se adaptează
Aşa este cu adevărat? Nu. Evgheni Morozov, unul dintre cei mai lucizi analişti ai impactului politic al Internetului, ne reaminteşte faptul că „istoria ne arată că noile tehnologii tind să ajute toate forţele politice, nu doar pe cele cu intenţii bune".
Totuşi, senzaţia pe care o avem este că Internetul ajută la propagarea democraţiei peste tot în lume. Realitatea este că guvernele din ţări precum Rusia, Iran, China sau Cuba nu se limitează pur şi simplu la activităţi de citire a e-mailurilor cetăţenilor, de blocare a accesului la anumite site-uri, de cenzurare a căutărilor web care folosesc anumite cuvinte-che