Accademia di Romania ora 11,30. La cele doua sectii de vot organizate in incinta institutiei, lumea asteapta la coada sa voteze: zece, cincisprezece, chiar douazeci de persoane. Centrul cultural roman e situat intr-unul din cartierele - chic ale Romei - Parioli, iar romanii au venit cu masinile personale, dar si cu tramvaiul, care opreste exact in fata sectiei de votare.
In sectia de vot sunt amenajate si doua mese cu scaune, iar unul din membrii comisiei da instructiuni persoanelor prezente la rand. Alegatorii semneaza doua declaratii pe propria raspundere, in care se angajeaza ca nu vor vota in alte sedii electorale.
Completarea celor doua formulare ingreuneaza mult procesul electoral. Oamenii cauta in pasaport codul numeric personal: “Ce adresa pun, cea din Italia, sau cea din Romania?” sau “Eu trebuie sa completez autodeclaratia chiar daca am domiciliul in Italia?”- sunt doua din intrebarile cele mai frecvente adresate membrilor comisiei.
La iesirea din sectie a aparut si o echipa Rai, pentru principalul telejurnal din Italia. In calitate de jurnalista romanca, sunt invitata sa ma alatur realizatorilor.
Cativa intervievati nu ezita sa declare numele candidatului ales. Multi sunt emotionati si decisi. “Votam, e un drept al nostru. Poate intr-o zi ne vom intoarce in tara”, spune Viorica, 43 de ani. “Votez pentru mai multa justitie si dreptate”, declara Marcel, 52 de ani, muncitor la Roma.
Spre deosebire de alegerile parlamentare de anul trecut, azi se poate vota cu orice document de identitate valabil romanesc. Nu este obligatoriu domiciliul in Italia.
Dupa vot, multi romani se intalnesc la statia de tramvai. Mai leaga o vorba, dar fara sa spuna direct cu cine au votat. “Sunt de 11 ani in Italia, am venit la fiecare votare”, ne spune Emanuel din Suceava. “Si, cel mai probabil, vin si la turul doi