Bolnavii de cancer, cei infectaţi cu HIV, persoanele care au suferit un transplant şi hemofilicii nu mai au tratament din luna iulie. Ana, o tânără de numai 20 de ani este bolnavă de Sida. Viaţa ei este o luptă continuă nu numai cu boala, care nu se va vindeca vreodată, ci şi cu sistemul care o împiedică să-şi trăiască ultimele zile cu decenţă.
Ana este una dintre cei peste 200 de bolnavi cu afecţiuni cronice au participat la mitingul organizat săptămâna trecută în parcul Izvor, de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC). La eveniment au venit pacienţi din toată ţara, cei care încă se mai pot deplasa, pentru a cere autorităţior dreptul la tratament şi implicit la viaţă. Ei sunt oameni aparent normali, dar care duc pe umeri povara unei boli fără leac, cum ar fi cancerul sau Sida, diabetul sau hemofilia. Pe deasupra trebuie să mai lupte şi cu spaima că nu vor avea tratamentul zilnic, singurul fir care-i ţine legaţi de viaţă. O singură zi de întrerupere a tratamentului poate fi fatală pentru mulţi dintre ei.
„Au trecut de atunci aproape două săptămâni şi nu am primit nici acum fonduri pentru tratamente. Am depus după miting o scrisoare deschisă la Parlament dar mi s-a răspuns telefonic că nu se fac mitinguri în perioadă electorală pentru că nu avem cu cine negocia“, a spus Cezar Irimia, preşedintele Coaliţiei Organizaţiei pentru Afecţiuni Cronice.
Generaţia blestemată cu Sida
Ana are vârsta de 20 de ani, este din Piatra Neamţ şi face parte din generaţia blestemată a copiilor născuţi între anii 1988 – 1991, perioadă în care au venit pe lume cei mai mulţi bolnavi de HIV-Sida. „Am fost diagnosticată la vârsta de 12 ani cu această boală. Nimeni nu le-a putut explica părinţilor mei felul în care virusul a ajuns în corpul meu, mai ales că nimeni din familie nu era infectat”, a povestit Ana care a venit alături