Într-un an în care numărul firmelor care au tras obloanele a explodat, iar cel al înmatriculărilor s-a prăbuşit, unele case de avocatură au fost nevoite să-şi schimbe modelul de business. Potrivit datelor Registrului Comerţului, în primele nouă luni din 2009, numărul firmelor care au fost radiate, dizolvate sau au solicitat suspendarea activităţii a fost cu circa 136.000 mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. „Acest număr mare reprezintă, î
Într-un an în care numărul firmelor care au tras obloanele a explodat, iar cel al înmatriculărilor s-a prăbuşit, unele case de avocatură au fost nevoite să-şi schimbe modelul de business.
Potrivit datelor Registrului Comerţului, în primele nouă luni din 2009, numărul firmelor care au fost radiate, dizolvate sau au solicitat suspendarea activităţii a fost cu circa 136.000 mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. „Acest număr mare reprezintă, în foarte multe cazuri, efectul direct al apariţiei impozitului minim“, explică Ana Diculescu-Şova, senior partner la casa de avocatură Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Tot în primele trei trimestre din 2009, numărul înmatriculărilor de noi societăţi a scăzut la 89.688, faţă de 113.178, câte au fost în perioada similară a anului trecut. În aceste condiţii, cum a fost afectată activitatea caselor de avocatură specializate în înfiinţarea de societăţi? Conform statisticilor, în Bucureşti, în 2007, o firmă de avocatură se ocupa de circa 500 de dosare de constituire de noi societăţi pe săptămână; un an mai târziu, numărul acestora a scăzut la 350, pentru ca, în 2009, să ajungă la mai puţin de 150 de dosare pe săptămână.
Una rece, alta caldă
„Dacă vom lua exemplul unei firme de avocatură de mărime medie care oferă atât servicii de consultanţă, cât şi asistenţă juridică şi reprezentare în cadrul litigiilor, numărul