După doi ani de somn adânc, colosul industrial Alum Tulcea a reînceput producţia. Reziduurile de alumină sunt o bombă cu ceas. Sursa: Vlad Stănescu
O fabrică de aluminiu din Tulcea ameninţă ecosistemul de la porţile Deltei Dunării cu o mare de sodă caustică. Colosul industrial care a fost mereu în atenţia Gărzii de Mediu a început să pufăie din nou, după o pauză de doi ani.
Termen-limită: 2010
SC Alum SA şi-a întrerupt activitatea la scurt timp după accidentul de la Mineri din 2006, când un sătean din Casimcea a murit dupa ce a căzut în halda de şlam plină cu sodă caustică. „Iniţial, s-a zis că nu e periculoasă. Dar şlamul acela are un PH aproape de zero. Când acel om a ars de viu din cauza acidităţii haldei de şlam, au început comisii peste comisii şi comitete peste comitete să dezbată problema. Dar majoritatea încă mai funcţionau pe principiul «niznaiu» (rusă - nu cunosc)”, declară Silvian Ionescu, şef al Gărzii de Mediu.
Timp de doi ani, Alum s-a aflat într-un proces de retehnologizare, potrivit anunţului oficial al grupului de investitori din Olanda, redeschiderea având loc în urmă cu câteva săptămâni. Şeful Gărzii de Mediu a aflat de la ziarişti despre redeschiderea uzinei. Ca urmare, i-a solicitat Adelinei Păun, reprezentant al Comisariatului de Mediu de la Tulcea, „să trimită rapid pe cineva acolo să vadă despre ce este vorba. Să se facă un raport şi să-l publicaţi pe site, să fie la îndemâna presei”.
Alum şi-a reînnoit anul acesta autorizaţia de mediu de la ANPM, având termen până la 31 decembrie 2010 să asaneze complet mlaştina de 50 ha de sodă caustică.
Fabrica de aluminiu din Tulcea, SC Alum SA
Fântâni otrăvite
La patru kilometri de platforma societăţii se face depozitarea haldei de şlam de la Alum. E o groapă imensă, o gaură în pământ