Alegerile de ieri au fost primele pentru care, în conformitate cu legea electorală, au fost organizate secţii speciale de vot. Datele de la Biroul Electoral Central arată că pentru alegerea preşedintelui au fost organizate 3.359 de secţii de vot speciale. Dintre acestea, 34 au fost deschise în Bucureşti. Sursa: Andreea Dogar Secţiile speciale au fost organizate în temeiul Hotărârii de Guvern 1051 din 2009, care a stabilit câte secţii speciale se organizează şi unde. Conform legii înfiinţarea secţiilor speciale este obligatorie şi va avea drept criteriu de bază numărul alegătorilor care au votat la alegerile anterioare, pe liste suplimentare.
Secţia speciala este o secţie unde nu există o listă cu alegători. Pentru evitarea fraudelor au fost instalate sisteme de supraveghere video şi este obligatorie declaraţia pe proprie răspundere a celor care votează, declaraţie din care să rezulte că nu a votat în altă parte. Potrivit modificării aduse legii, este obligatorie înfiinţarea a cel puţin o secţie de vot specială în fiecare municipiu, oraş sau comună, precum şi în campusurile universitare.
Ministrul Nica a demarat acţiunea "secţie specială"
Acţiunea de organizare a secţiilor speciale a fost demarată de ministrul de Interne Dan Nica, la finele lui septembrie. "Aceste proceduri au fost adoptate de către Guvernul României şi, împreună cu măsurile luate de Ministerul de Interne, vrem să avem un proces electoral curat în care domnia legii să fie cea care va fi caracteristică acestui proces electoral", a spus Nica, în 23 septembrie 2009, după ce PSD şi PNL au semnat pentru înfiinţarea secţiilor speciale. "Am înfiinţat peste 3.500 de secţii la nivelul României unde îşi vor exercita dreptul de vot doar cetăţenii care nu se află în localitatea de domiciliu. Cetăţeanul care votează în aceste secţii speciale va depune o declaraţie pe propria