Ne-am trezit din nou în vechea situaţie: urbanul votează dreapta, ruralul votează PSD. Marile oraşe ar fi preferat o finală între Traian Băsescu şi Crin Antonescu, o arată rezultatele parţiale. Clujul şi Sibiul au rămas, la fel ca în anii ‘90, bastioanele dreptei. Ca de obicei, ruralul, unde maşinăria de război electoral a PSD-ului funcţionează brici, a avut un cuvânt mai greu de spus. E drept că nici Crin Antonescu nu a făcut eforturi pentru a-şi apropia agricultorii. Gândiţi-vă la dezbaterea de la Cluj, cu Traian Băsescu, unde aproape a ocolit întrebarea cu agricultura. Nu a venit cu soluţii. Traian Băsescu, chiar dacă vorbeşte de aceleaşi soluţii de multă vreme, măcar propune ceva: mici fabrici de conserve, pentru a angaja populaţia rurală, etc…Candidaţii din turul doi au, amândoi, o experienţă suficientă în a se adresa ruralului cât bătaia să se dea şi pe electoratul de la sate.
Am auzit din mai multe părţi despre o posibilă realiere între PD-L şi PNL, cu numirea lui Klaus Johannis drept premier, chiar săptămâna aceasta. O refacere a alianţei DA dictată de împrejurări, cu lăsarea PSD-ului în off-side. Johannis numit premier de Băsescu în acest moment ar fi o lovitură de graţie aplicată PSD-ului. O astfel de mişcare i-ar asigura lui Traian Băsescu o câştigare aproape facilă a turului doi, combinată cu discursul anti-Hrebenciuc, şi anti-Vanghelie. De discursul anti-Iliescu nici nu cred să mai fie nevoie, pentru că, aţi văzut probabil că Iliescu a votat cu “Băses… Geoană”.
Oare a păstrat Băsescu în mod deliberat varianta de a-l propune pe Johannis premier pentru aceste două săptămâni dintre tururi, drept asul din mânecă? A existat, deci, în tot acest timp, o strategie bine păstrată care să ţină lovitura de graţie pentru turul doi? Ieri seară, la discursul de câştigare a turului întâi şi al referendumului, Băsescu părea mult mai întremat şi mai plin d