Ambasadorul Greciei la Bucureşti, Georgios Poukamissas, explică punctele de vedere ale ţării sale în privinţa dosarelor fierbinţi din regiune. România are propriile ei abordări în priovinţa politicilor energetice, a zonei Mării negre, Balcanilor sau a viitorului Republicii Moldova. Dinspre Grecia, un prieten şi partener al României în UE, unele lucruri se văd, însă, diferit.
Domnule ambasador, care sunt direcţiile politice principale de acţiune pentru Grecia: Balcanii, Marea Mediterană, Sudul Europei?
Cred că ar trebui să încep cu baza: calitatea Greciei de membru al Uniunii Europene, al Zonei Euro şi a Spaţiului Schengen. Noi considerăm extinderea cea mai de succes politică de până acum a Uniunii, fiindcă este în primul rând un proiect de pace.
Efortul de includere a Balcanilor de Vest şi a Turciei în Uniune nu implică o acceptare tacită a îndepărtării zonei sud-estice, inclusiv România, Bulgaria, Grecia şi Cipru, de principalele procese europene. Cât despre Turcia, urmărim ca această ţară membră a NATO să fie ferm ancorată - dacă este pregătită - ca membru plin al UE.
Turcii realizează pentru propriul bine nevoia de schimbare şi de reformă. Politica lor declarată, "Fără probleme cu vecinii", ar trebui tradusă în fapte, iar respectul palpabil ar trebui arătat tuturor celor 27 de state membre UE. Noi, Grecia, apreciem normalizarea relaţiilor dintre Turcia şi Armenia.
Cum priviţi situaţia de la Marea Neagră?
Noi suntem membru fondator al Pactului Cooperării Economice la Marea Neagră. Prezenţa oamenilor noştri în spaţiul dimprejurul bazinului Mării Negre - Euxinos Pontos - datează din vremuri preistorice. Cu toate vicisitudinile, încă suntem acolo.
În opinia noastră, conflictele prelungite din regiune n-ar trebui lăsate să se inflameze. Din nefericire, nu a fost cazul în vara lui 2008. Avem acum Raportul European Informal cu pri