Comisia Europeană cere socoteală României pentru cele 3.500 de tone de sare blocate de luni de zile în vama gălăţeană.ANSVSA a interzis societăţilor comerciale gălăţene Mondistar şi Mondisalt să introducă în ţară sare din Ucraina, iar acestea au reclamat la UE.
Peste 3500 de tone de sare din Ucraina zac în vagoane, de câteva luni, în vama Galaţi. Ar fi intrat de mult în ţară dacă, în mai 2009, Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu ar fi interzis importul şi nu ar fi dispus analiza sării la un laborator acreditat de UE.
Motivul: verificarea nivelului de radioactivitate în contextul accidentului nuclear de la Cernobâl. Cererea ar părea legitimă dacă România nu ar avea mai multe laboratoare acreditate pentru astfel de analize. În plus, reglementările legale impun astfel de analize pentru produsele organice, iar sarea este anorganică.
Decizia ANSVSA viza cu predilecţie două societăţi gălăţene, Mondistar şi Mondisalt, care s-au trezit cu peste 3.500 de tone de sare blocată la graniţa cu Ucraina.
Reprezentanţii firmelor menţionate au atacat în justiţie decizia ANSVSA, iar judecătorii de la Curtea de Apel Galaţi au anulat la sfârşitul săptămânii trecute dispoziţia autorităţii veterinare!
Am ajuns de râsul Europei
Magistraţii au constatat că Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti, adică o structură din curtea ANSVSA, este acreditat să efectueze analize sanitare la produsele de import. Şi pentru ca tacâmul să fie complet, contribuabilii trebuie să plătească nota de plată a procesului, pe care judecătorii au stabilit-o la 4.760 de lei.
"Este aberant ce s-a întâmplat. E rea credinţă fără doar şi poate. Decizia autorităţii veterinare s-a luat cu scopul clar de a scoate de pe piaţă cele două societăţi", ne-a declarat Romică Artene, avocatul Mondis