Principala provocare pentru Romania din perspectiva macroeconomica este tinerea sub control a deficitului bugetar pentru a evita o spirala a datoriei, dezechilibrul bugetar fiind pe o cale nesustenabila, potrivit analistilor straini.
"Trendul deficitului bugetar este ingrijorator. Problema fiscala este provocatoare din cauza faptului ca deteriorarea recenta a situatiei fiscale este atat structurala, cat si ciclica", se arata intr-un raport al Barclays Capital, divizia de investitii a uneia dintre cele mai puternice banci britanice
Prelungirea instabilitatii politice a dus la amanarea aprobarii bugetului pentru 2010, precum si la tergiversarea reformelor structurale, determinand intarzierea primirii urmatoarelor transe de la FMI si Comisia Europeana.
Amanarea finantarilor externe mareste ingrijorarile privind abilitatea guvernului de a acoperi necesarul de finantare pentru ce a mai ramas din acest an, estimat de Barclays la 17,5 mld. lei (4 mld. euro) pentru noiembrie si decembrie.
Analistii bancii sustin ca in 2008 si 2009 deficitul a crescut la niveluri alarmante din cauza majorarii cheltuielilor cu salariile si a deteriorarii situatiei sistemului de pensii. "Aceste trenduri nu se vor inversa automat odata cu terminarea recesiunii, fiind necesare masuri fiscale nepopulare pentru politicieni."
In aceste conditii este necesara atat reducerea cheltuielilor, cat si majorarea veniturilor.
Deficitul bugetar a ajuns dupa zece luni la 5,2% din PIB, insa analistii estimeaza atat depasirea tintei de 7,3% din PIB stabilita pentru acest an, cat si a nivelului agreat cu FMI pentru 2010, de 5,9% din PIB.
Potrivit estimarilor grupului austriac Erste, Romania va avea in 2010 un deficit bugetar de 6,6% din PIB. Analistii considera tinta de sub 6% din PIB pentru 2010 "descurajanta", avand in vedere dificultatile din trecut privind reformarea se