(VIDEO) Constănţenii care au profitat de vremea frumoasă de sâmbătă şi au pornit la plimbare pe malul mării au avut parte de o supriză neobişnuită: un rechin, care înota foarte aproape de ţărm.
Un cuplu de constănţeni a filmat ieri la malul mării un exemplar de rechin care s-a aventurat aproape de ţărm.
După ce s-a plimbat prin apa limpede, aproape de Pescărie, rechinul s-a lovit de stabilopozi, ceea ce i-a făcut pe oameni să creadă că peştele răpitor este bolnav. Specialiştii Institutului Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Marină Grigore Antipa spun că specia de rechin care populează Marea Neagră (Squalus Achantias, popular „câine de mare") nu obişnuieşte să se apropie de mal vara pentru că nu suportă temperaturile ridicate ale apei.
„Ieri, apa avea 10 grade. Probabil rechinul căuta de mâncare - oase, peşte", a declarat directorul institutului, Simion Nicolaev. Biologii marini au
estimat că rechinul de 1 metru lungime nu avea decât 7-8 ani.
Specia Squalus Achantias
Rechinul din Marea Neagră este mic în comparaţie cu semenii lui din oceane. Masculii, care au o lungime de până la 1,5 metri, sunt mai mici decât femelele cu 20-30 centimetri. Corpul rechinului este cenuşiu-albăstrui, spatele şi părţile laterale fiind pigmentate cu numeroase pete albăstrui sau albe. Este un duşman de temut al hamsiilor, guvizilor, scrumbiilor albastre şi al altor peşti mai mici care trăiesc în Marea Neagră. Rechinii se împerechează la sfârşitul lunii februarie.
VIDEO / Un rechin la malul mării