Secţia de votare numărul 13 din Viena s-a închis, duminică, la ora 21.00, în protestele vehemente şi huiduielile alegătorilor români care doreau să voteze cu orice preţ, în timp ce preşedintele Biroului de votare, consulul României la Viena, a dispus sistarea distribuirii tipizatelor pentru declaraţiile pe propria răspundere, pentru a reduce numărul celor care doreau să intre în sala de vot, transmite Agerpres.
Potrivit unui anunţ ad-hoc al consului, la Viena ar fi reuşit să voteze 800 de oameni, cu 200 mai mult decât se anunţase preliminar la ora 17.00, ora Bucureştiului.
A fost necesară intervenţia poliţiei pentru a potoli spiritele, însă protestele au continuat, în pofida explicaţiilor date de consul, care a citit o notă internă distribuită de Biroul Electoral Central secţiilor de votare din străinătate şi prin care se preciza că mai pot vota după ora 21.00 doar persoanele aflate în sala în care au fost amenajate urnele de vot.
Alegatorii au reclamat ceea ce au numit "proastă organizare", raportat la numărul de români care muncesc în Viena, circa 15.000, potrivit unor statistici neoficiale.
Marea lor majoritate vorbeau doar despre alegerea preşedintelui şi nimic despre referendum.
În amalgamul de oameni veniţi chiar să voteze, puteau fi văzuţi şi "tradiţionalii agitatori şi propagandişti de modă nouă", în haine murdare, mirosind a bere, care strigau orice, bruscau ziariştii, înjurau autorităţile, "comuniştii", strigau "democraţie", dar fără să ştie de ce, numai să se facă auziţi şi remarcaţi.
Poate că aceasta este adevărata tribună a democraţiei, remarca un intelectual din mulţime, însă, mobilizarea pentru algeri a fost pentru mulţi români emigranţi din Viena şi un motiv de "socializare", dincolo de Sud Bahnhof, (Gara de Sud), locul unde chioşcurile cu alcool sunt deschise non-stop. Aceşti cetăţeni care reclamau dreptul la