Autoritatile de reglementare din Statele Unite au sanctionat drastic, fie prin inchidere, fie prin alte metode, cel putin 27 de banci care au primit infuzii de capital din programul de 700 mld. dolari numit TARP (Trouble Asset Relief Program), pus la dispozitie de guvernul de la Washington, scrie The Wall Street Journal.
Pe fondul problemelor cu care se confrunta institutiile bancare, statul ar putea pierde pana la 5,1 mld. dolari (3,4 mld. euro) din banii investiti in banci de la lansarea programului guvernamental de stimulare economica in octombrie 2008.
"Vor fi pierderi si mai mari", este de parere Jeff Davis, analist bancar in cadrul FTN Equity Capital Markets.
Peste 690 de institutii financiare au primit fonduri guvernamentale totale de 205,68 mld. dolari (137,6 mld. euro) pana la inceputul lunii noiembrie. Circa 40 de banci au rambursat in total 70,88 mld. dolari, iar Trezoreria americana a incasat pana in prezent dividende, dobanzi si comisioane in valoare de 10,1 mld. dolari.
Insa problemele care inca "bantuie" sistemul bancar american ridica semne de intrebare cu privire la modul in care a fost administrat programul guvernamental in valoare de 700 mld. dolari.
Oficialii din cadrul Trezoreriei americane insarcinati cu supravegherea TARP, au criticat administratia anterioara pentru modul in care a caracterizat institutiile bancare catre care au fost indreptate fondurile guvernamentale, numindu-le "sanatoase" si "viabile".
Viziunea autoritatilor americane a indus publicul in eroare, sunt de parere criticii programului TARP, intrucat oficialii federali au stiut de la inceput ca banci precum Bank of America sau Citigroup aveau probleme grave de stabilitate financiara atunci cand au primit finantarea de la stat.
La polul opus, autoritatile americane sustin ca statul va suporta anumite pierderi, insa nu sunt de acord cu criti