Lafarge Romania va inregistra in 2009, pentru prima oara de la intrarea grupului francez pe piata locala, o scadere a cifrei de afaceri, pe fondul impactului pe care l-a avut criza financiara in domeniul constructiilor.
“Cu siguranta ca, pentru noi, 2009 este primul an de scadere a business-ului de la intrarea Lafarge in Romania. Consider insa ca in acest an s-a atins punctul maxim de scadere si ma astept ca in 2010 sa inregistram afaceri similare cu cele pe care le vom inregistra anul asta sau, poate, chiar sa avem o oarecare crestere”, spune Phillipe Questiaux, presedintele Lafarge Ciment (Romania).
Grupul francez, care a intrat pe piata locala prin preluarea fostului producator national Romcim, in 1997, a ajuns la o cifra de afaceri de 370 milioane de euro in 2008, si la un profit net de 163,8 milioane de euro.
In acest an, Lafarge a inregistrat o scadere cu 34,4% a vanzarilor de pe piata locala in primele noua luni, comparativ cu perioada similara a anului 2008.
Francezii estimeaza o scadere in volum cu 28-30% a pietei locale de ciment in 2009, in conditiile in care previziunile pentru Europa Centrala si de Est indica o reducere de 22-24%.
“Piata de ciment va reincepe sa creasca in a doua parte a lui 2010, cand ma astept ca si economia romaneasca sa-si revina, datorita atragerii de fonduri europene, proces care va duce la demararea lucrarilor de infrastructura. Ma refer in special la drumuri si autostrazi. Singura sansa a Romaniei este sa foloseasca fondurile europene”, subliniaza Questiaux.
Productia de ciment la nivel national a depasit cu putin 10 milioane de tone in 2008, pentru 2009 fiind estimata o scadere cu 3 milioane de tone. De asemenea, consumul de ciment a atins anul trecut un nivel record in Romania, circa 600 de kilograme pe cap de locuitor, echivalentul a aproape 13 milioane de tone de ciment.
In primele n