În mare măsură nu va vota. Indiferent de semnalele pe care le va da partidul şi de proiectul comun în numele căruia PNL va chema oamenii la vot, e puţin probabil ca electoratul liberal să mai vină la urne în turul doi. În ciuda imberbei sale prezenţe publice, a ieşirilor obraznice şi a lipsei de conţinut, Crin Antonescu a reuşit un procent remarcabil şi recuperarea unei părţi a electoratului Alianţei DA.
În realitate, s-a dovedit o dulce iluzie ‘parfumată’ şi, dintre toate tipurile de vot ale acestui scrutin, cel mai aproape de votul negativ. Cu excepţia celor care au votat chiar din convingere cu Vadim, Hunor sau Remus Cernea, voturile pentru Antonescu au fost forme de protest anti-Băsescu ale unor oameni care nu ar putea vota în veci PSD-ul! Marota peremistă a mers o singură dată, iar peste ea s-a aşternut temeinic aversiunea năstăsisto-iliesciană.
Deşi e greu de crezut că e cineva care, în spatele lui Mircea Geoană, nu i-a zărit aseară pe Adrian Năstase şi Rovana Plumb, care umblau în poşetă cu ştiri veterinare înainte de 2004, ca să acopere agenda presei, mă gândesc totuşi că intelectualii şi oamenii de afaceri nu au putut evita întâlnirea cu Marian Vanghelie. Şi măcar pentru câtă şcoală au urmat, nu se vor putea umili până într-acolo.
Domnul Antonescu poate guverna sănătos cu pesedeii în revelaţiile care-i indică proiecte comune, dar electoratul care l-a susţinut doar ca să-i dea un vot negativ lui Băsescu nu-l va gira. El asta n-a priceput. Că votanţilor săi le curge prin vene ura năstăsistă ori greaţa e-vanghelică mai aprig decât prin viscere, dezamăgirea faţă de Băsescu. Şi că, prin urmare, nu vor veni la vot. Vor protesta. Iar dacă dintre ei mai sunt unii cu spirit civic, ei vor putea oferi , desigur, un vot nul, aşa cum intuiesc că vor şi promova unii reprezentanţi ai societăţii civile de partid.
În mare măsură nu va vota. Indifere