Redresarea vânzării locuinţelor va fi blocată de normele obligatorii. Sursa: Sorin Antonescu
Începând de anul viitor orice locuinţă scoasă la vânzare trebuie să aibă un certificat energetic, care însă nu pote fi obţinut cu uşurinţă. Potrivit revistei „Capital”, efec tele pot fi devastatoare pentru piaţa imobiliară, care în 2009 nu a reuşit să ajungă nici la jumătatea din valoarea înregistrată anul trecut.
Experţii spun însă că nu vor fi obligatorii întrucât guvernul va găsi o cale de mijloc chiar de la începutul anului viitor.
„Piaţa nu va fi blocată. Este de aşteptat ca guvernul să reacţioneze măcar în ianuarie, iar cel mai simplu este printr-un ordin al ministrului de atunci, care să ofere o derogare de şase luni sau un an pentru intrarea în normalitate”, spune Emilia Cerna Mladin, preşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).
Metodologie ambiguă
Cu toate că legea referitoare la introducerea certificatelor energetice a fost dată în urmă cu patru ani (Legea 372/2005), autorităţile nu au găsit de cuviinţă să aprobe norme metologice care să vizeze şi eliberarea de astfel de documente pentru fiecare apartament, prevederile legii limitindu-se la întregul imobil.
„Credem că avem de-a face cu pure speculaţii şi încercarea de reorientare a cumpărătorilor către apartamentele şi imobilele noi, care se presupune că ar obţine o certificare net superioară în comparaţie cu imobilele vechi”, susţine Gabriela Enescu, director general al portalului casefărăintermediari. ro, citată de revista „Capital”.
Introducerea şi respectarea prevederilor Legii 372 pot duce şi la scăderea preţurilor apartamentelor fără certificat energetic.
În acelaşi timp, proprietarii care obţin actul de eficienţă energetică vor solicita preţuri mai mari cu maximum 5-10%, chiar dac