Vice-preşedintele Partidului Democrat Liberal, Valeriu Stoica ia apărarea referendumului privind Parlamentul unicameral. El declară la RFI că populaţia a înţeles că e nevoie de o "reformă profundă" a statului, în contextul în care consultarea populară a fost validată, potrivit rezultatelor parţiale.
Vice-preşedintele Partidului Democrat Liberal, Valeriu Stoica (audio) ia apărarea referendumului privind Parlamentul unicameral. El declară la RFI că populaţia a înţeles că e nevoie de o "reformă profundă" a statului, în contextul în care consultarea populară a fost validată, potrivit rezultatelor parţiale.
"Nu este vorba aici numai de opţiunea populară în favoarea Parlamentului unicameral. E vorba de mai mult decât atât. Cetăţenii României, care văd că de multe ori sunt consideraţi lipsiţi de luciditate şi de maturitate înţeleg foarte bine un lucru : este nevoie de o reformă profundă a statului român. S-a observat că de 20 de ani autorităţile publice nu lucrează în beneficiul cetăţeanului. Există un exces de birocraţie, există din păcate foarte multe structuri arborescente care s-au tot dezvoltat în ultimii ani, dar nu au făcut decât să se îndepărteze de cetăţean", spune Valeriu Stoica.
"Ideea că opţiunea cetăţenilor pentru un Parlament unicameral ar avea un accent anti-democratic mi se pare cel puţin ciudată. A vorbi de derapaje anti-democratice, de pericole dictatoriale, de asemănări cu fascismul mi se pare cel puţin o glumă, dacă ne gândim că România este membră în Uniunea Europeană, este membră în NATO şi că asemenea semnale de alarmă nu pot avea nici un fel de legătură cu contextul real în care se află România. Dacă ne aflam în '90, poate că asemenea temeri s-ar fi justificat", declară Valeriu Stoica.
Pentru trecerea la Parlament unicameral s-au pronunţat 77,08% dintre alegători, iar pentru reducerea numărului de parlamentari, 88,88%, potriv