» Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a lansat in 2008 o propunere privind "o noua arhitectura de securitate in Europa", care sa satisfaca mai bine interesele Rusiei. Daca Statele Unite au ignorat propunerile lui Medvedev in timpul lui George W. Bush, Administratia Obama pare inclinata sa asculte mai atent vocea Moscovei, scrie The Economist.
Unul dintre scopurile fundamentale ale Rusiei in Europa a fost oprirea extinderii NATO si a Uniunii Europene si impiedicarea constructiei scutului antiracheta in Cehia si Polonia. O data cu anuntul Administratiei Obama privind renuntarea la amplasarea elementelor scutului in cele doua tari central-europene, Rusia a obtinut ceea ce si-a dorit. In plus, desi la Summitul NATO de la Bucuresti aliatii s-au angajat ca Ucraina si Georgia vor deveni la un moment dat membre ale Aliantei, acest moment este tot mai indepartat, mai ales dupa razboiul de anul trecut din Georgia, numit de un diplomat german de rang inalt "razboiul extinderii".
Un pas suplimentar in promovarea intereselor Moscovei ar fi un tratat de securitate europeana care sa garanteze securitatea Rusiei si care, scrie The Economist, ar putea fi facut public anul viitor. Deocamdata este neclar ce ar putea contine acest tratat, dar – potrivit unor responsabili rusi de rang inalt – ar fi vorba despre "garantii de securitate legale" si, eventual, despre infiintarea unui Consiliu de Securitate European pe modelul celui de la ONU in care Rusia sa ocupe un fotoliu permanent.
O asemenea prevedere, chiar daca s-ar bucura de sustinerea unor tari vest-europene precum Germania si Franta, ar fi primita cu ostilitate in Estul Europei. Potrivit unui ministru de Externe al unui stat est-european, citat de revista britanica, daca rusii vor garantii scrise ca NATO nu ii va ataca niciodata, pot avea acest lucru negru pe alb, "pentru ca n-avem nici o intentie sa