Un raport al PricewaterhouseCoopers (PwC) arată că România se află pe locul 149 din 183 de economii analizate în ce priveşte uşurinţa plăţii impozitelor, taxelor şi contribuţiilor, în scădere cu trei locuri faţă de precedentul clasament, la nivel european fiind pe penultimul loc la aceeaşi categorie.
"România stă mai bine decât media europeană în ce priveşte numărul de ore necesare pentru îndeplinirea cerinţelor fiscale, 202 ore anual faţă de o medie de 232 ore. Din păcate, însă, acest lucru este contrabalansat de numărul foarte mare de plăţi pe care trebuie să le facă o companie medie pe parcursul unui an, nu mai puţin de 113, din care cea mai mare parte sunt contribuţii sociale", a spus Peter de Ruiter, partener în cadrul PricewaterhouseCoopers România, pe partea de taxe şi servicii legale, citat de NewsIn.
În clasamentul la nivelul Uniunii Europene, România se află pe locul 26 din cele 27 de state membre ale UE, pe ultimul loc aflându-se Polonia, în timp ce la nivelul Europei de Est şi al Asiei Centrale, România se află pe locul 20 din 27.
Raportul a fost realizat pe baza a trei analize, respectiv a numărului de ore necesare anual pentru plata taxelor, a numărului de plăţi care trebuie făcute anual şi a ponderii taxelor în profitul companiilor, analiza fiind realizată în conformitate cu mediul fiscal din 2008 însă luând în calcul şi unele reforme realizate în 2009.
Astfel, în ce priveşte numărul orelor, România se situază pe locul 79 în lume cu 202 ore anual, faţă de poziţia 74 în precedentul raport, iar în ce priveşte numărul plăţilor necesare anual, România cu o medie de 113 plăţi se află pe locul 182 din cele 183 economii analizate, în scădere cu un loc faţă de precedentul raport.