Validarea referendumului prin prezenţa la vot a peste 50% dintre cetăţenii cu drept de vot nu înseamnă automat că Parlamentul va devein unicameral şi nici că numărul parlamentarilor se va reduce la 300. Este nevoie de încă un referendum, după ce Parlamentul adoptă o lege în acest sens. Referendumul asupra căruia s-au pronunţat românii în această duminică este doar un simplu act de consultare popular, deoarece nu presupune aplicarea lui imediată. Dacă în cazul reducerii nu
Validarea referendumului prin prezenţa la vot a peste 50% dintre cetăţenii cu drept de vot nu înseamnă automat că Parlamentul va devein unicameral şi nici că numărul parlamentarilor se va reduce la 300. Este nevoie de încă un referendum, după ce Parlamentul adoptă o lege în acest sens.
Referendumul asupra căruia s-au pronunţat românii în această duminică este doar un simplu act de consultare popular, deoarece nu presupune aplicarea lui imediată. Dacă în cazul reducerii numărului de parlamentari procedura este mai simplă, întrucât Constituţia prevede că este o o chestiune asupra căreia se decide prin Legea electorală, deci Parlamentul ar putea modifica legea actuală, pentru a institui un Parlament unicameral este nevoie de modificarea Constituţiei şi, deci, de o nouă consultare populară.
Reducerea numărului parlamentarilor necesită modificarea Legii electorale
Pentru reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane, validarea referendumului înseamnă modificarea ulterioară, de către Parlament, a Legii 35/2008 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Acest lucru se întâmplă după ce referendumul este validat de prezenţa la vot a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Astfel, pentru ca opinia majorităţii alegătorilor să fie luată în considerare şi referendumul să fie validat de către Curtea Co