Din cauza folosirii excesive de antibiotice pentru tratarea răcelilor şi a gripelor, medicii nu mai au soluţii de tratament pentru mulţi bolnavi.
Peste 25.000 de europeni mor în fiecare an pentru că tratamentele cu antibiotice nu mai sunt eficiente în cazul lor. Un studiu prezentat zilele trecute şi realizat printre medici din secţiile de terapie intensivă din toate ţările Uniunii Europene arată că opt la sută dintre ei au avut în ultimele şase luni cel puţin 10 pacienţi cu bacterii rezistente la tratament.
Medicii avertizează că răcelile şi gripele sunt cele mai comune afecţiuni pentru care antibioticele sunt folosite în mod greşit.
Sudul Europei, mai afectat decât nordul
„În ţările din zona de sud a Europei există mai multă rezistenţă la antibiotice decât în partea de nord. În Grecia şi Cirpu se folosesc cele mai multe antibiotice şi au şi cea mai mare rezistenţă la ele”, afirmă Dominique Monnet, expert al Centrului European pentru Controlul Bolilor Transmisibile.
Medicul mai spune că afecţiunile pentru care se folosesc cel mai mult în exces antibioticele sunt răcelile şi gripele. „Acestea sunt infecţii virale şi nu e cazul să luăm antibiotice pentru tratarea lor decât dacă apare o complicaţie bacteriană”.
Record de cazuri la ATI
Între 80 şi 90 la sută dintre antibiotice se folosesc în afara spitalelor, fiind prescrise de medicii de familie, însă cazurile de rezistenţă se înregistrează în spitale. Un studiu de ultimă oră realizat printre medicii de terapie intensivă (ATI) din Europa şi prezentat în revista ştiinţifică „Eurosurveillance” confirmă tendinţa îngrijorătoare remarcată de specialişti.
„Opt la sută dintre medici au declarat că au avut mai mult de zece cazuri de pacienţi cu bacterii rezistente la tratament în ultimele şase luni, iar 13 la sută au avut în