În unele oraşe din ţară, preţul pe metru pătrat de apartament vechi depăşeşte 1.000 de euro. Dezvoltatorii sunt nevoiţi să vândă repede, pentru a reuşi să-şi plătească creditele contractate anul trecut, în timp ce proprietarii de locuinţe „comuniste“ încă ţin la preţ.
În general, preţurile pe segmentul de apartamente vechi au stagnat sau au scăzut în ultima lună. La fel şi cele ale locuinţelor noi, domeniu în care dezvoltatorii au ajuns să ceară, în oraşe precum Arad sau Baia Mare, preţuri de doar 400 - 500 de euro pe metru pătrat.
În Arad au fost înregistrate tranzacţii pe segmentul de locuinţe noi la preţul de 526 de euro pe metru pătrat construit. Există dezvoltatori care au făcut reduceri de preţuri şi de 20.000 de euro faţă de preţul cerut iniţial.
„Avem acum în ofertă un apartament de două camere, în suprafaţă de 76 de metri pătraţi, pentru care preţul solicitat este de 45.000 de euro, redus de la 65.000 de euro", explică Monica Platon, director al agenţiei imobiliare arădene Euromon.
Asta înseamnă un preţ de 592 de euro pe metru pătrat. În acelaşi timp, proprietarii de apartamente vechi cu acelaşi număr de camere, dar cu o suprafaţă mai mică, cer 638 de euro pe metru pătrat, potrivit datelor furnizate ziarului „Adevărul" de portalul imobiliare.ro. „Pretenţiile proprietarilor de locuinţe vechi sunt exagerate. Şi 400 de euro pe metru pătrat este mult pentru acest tip de apartament,", punctează Platon.
Infrastuctura, criteriu esenţial
În şase mari oraşe din ţară (Bacău, Braşov, Cluj, Constanţa, Oradea, Timişoara), preţul pe metru pătrat pe segmentul vechi depăşeşte 900 de euro. Campion în acest domeniu este Clujul, oraş în care preţul atinge şi 1.132 de euro pe metru pătrat, în timp ce pe segmentul nou nivelul nu depăşeşte 1.000 de euro.
„Ansamblurile rezidenţiale noi au fost construite ma