Morfina, cel mai frecvent medicament prescris pentru ameliorerea durerilor provocate de tumori sau operaţii, ar putea încuraja dezvoltarea accelerată a cancerului, au arătat rezultatele unor teste de laborator. Oamenii de ştiinţă americani spun că medicamentul extras din opiu, care calmează durerile intense şi acţionează asupra sistemului nervos central, are de fapt şi efecte secundare.
Mai exact, analgezicul favorizează dezvoltarea unor vase de sânge noi care asigură circulaţia oxigenului şi nutrienţolor către tumori şi astfel se justifică invadarea cu repeziciune a altor ţesuturi.
Din fericire, cercetătorii au descoperit un medicament care contracarează acest efect al morfinei, dar sunt necesare mai multe teste înainte de a face schimbări în tratamentul bolnavilor de cancer, scrie BBC.
Este vorba de metilnaltrexonă sau MNTX, un medicament apărut în 1980 pentru a trata afecţiunile digestive provocate de morfină.
Medicii au descoperit că acesta are şi capacitatea de a anihila efectele secundare ale morfinei, cum ar fi inhibarea dezvoltării de noi celule cancerigene. În plus, acesta funcţionează fără să interfereze cu efectul de alinare a durerii pe care îl oferă morfina.