Accesul interzis impus de instituirea carantinei în spitalele clujene este doar o măsură trecută pe afişele de pe uşă. Pe strada Clinicilor, pacienţii internaţi şi restul trecătorilor se plimbă umăr la umăr, cu toate că în spitale ar trebui să se respecte carantina.
Spitalele şi cabinetele medicale sunt locurile unde gripa nouă, alături de alte infecţii sezoniere, colcăie nestingherită, motiv pentru care Ministerul Sănătăţii a impus carantină în toate spitalele, nu numai în clinicile ce tratează bolile infecţioase. Cu toate acestea, afişele lipite pe uşile spitalelor, pe care scrie cu litere de-o şchioapă „Carantină” şi „Accesul interzis!” sunt, de multe ori, ignorate.
Ora 13.00, Spitalul CFR, Cluj-Napoca. După ce treci prin cabina portarului, fără ca măcar să te întrebe pe cine cauţi, drumul până la saloanele bolnavilor este liber. Măsurile de carantină se reduc, aici, la o simplă coală A4 multiplicată pentru fiecare uşă de la intrările principale, care te înştiinţează de faptul că accesul este interzis. Dincolo de intrare, nici urmă de vreun angajat care să se asigure că accesul în spital este limitat vizitatorilor, aşa cum a dispus, în urmă cu trei săptămâni, Ministerul Sănătăţii. În curte este linişte, cîţiva pacienţi internaţi au ieşit în pijama să ia o gură de aer proaspăt, iar câteva infirmiere şi asistente se delectează cu o ţigară, într-un colţ mai ascuns al curţii. Un bărbat îmbrăcat în halat gros, tocmai ieşit din salon, spune că nu e nicio problemă să intri în spital. Aşa şi este. La saloanele de la etajul III ajungi dintr-o răsuflare, iar pentru personalul medicalc vizitatorii sunt asemeni unor fantome, pe care le vezi doar dacă vrei.
La pas, cu porcina
Pe strada Clinicilor, bolnavii internaţi în spitalele din zonă se plimbă ca pe bulevard, în halate şi papuci de spital, în căutare de medicamente de la farmacie ori de mânca